tiistai 17. syyskuuta 2013

Pankeissa tapahtuva rahanluonti vaatii, myös pankkiasiakkaan luottamuksen !




 Kun jälleen on tilanne Tuusulassakin, jossa pankki lopettaa konttorinsa Jokelassa,  Kellokoskella sekä Rajamäellä (Osuuspankki) ja jättää kylät ainoastaan pankkiautomaatti yhteyden varaan. Tällä toimenpiteellä tämäkin pankki, näyttää suurena yrityksenä välinpitämättömyytensä asiakkailleen, jotka itse asiassa ovat koko yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja vaurastumisen kannalta tärkein osa.

 Koska, suurin osa ihmisistä luulee rahan tulevan valtion painokoneista. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä vain muutama prosentti on valtion luomaa (tarkka prosenttimäärää ei tiedä). Loppuosasta vastaavat pankit. Kuinka pankki luo rahaa ? - tyhjästä. Rahaa syntyy aina kun pankki myöntää lainaa.

 On yleinen harhaluulo, että asiakkaat ottaessaan lainaa he saavat pankista rahaa, jonka joku muu on sinne tallettanut. Asia ei ole näin. Pankki tekee lainaa myöntäessään eräänlaisen taikatempun.

 Laina luodaan avaamalla kaksi tiliä, käyttötili ja lainatili. Lainatessaa 10 000 euroa pankkiasiakas saa käyttötililleen 10 000 euroa, jolla hän voi tehdä mitä haluaa. Lainatilille merkitään myös kymppitonnin. Tämän asiakas on nyt velkaa pankille.

 Kun nämä kaksi tiliä lasketaan yhteen, tulokseksi saadaan nolla. Asiakas näennäisesti omistaa toisen tilin saldon ja on toisen velkaa pankille. Jos hän sattuisi perumaan sopimuksen ja maksamaan lainan takaisin, jäljelle ei jäisi yhtään rahaa. Tulos on todella pyöreä nolla.

 Yllä esitetyssä tapahtumassa käteinen ei vaihda omistajaa missään vaiheessa. Kyseessä on pelkkä tilinpidollinen temppu.

 Pankki alkaa veloittaa korkoa siitä, että on luonut lainaamansa rahan. Rahan,  jota ei käytännössä ole olemassa, vaikka se rahalta tuntuukin, koska asiakas pystyi kuluttamaan sitä käyttötililtään kuten rahaa ikään. Tämä selventäneen, miksi pankit tekevät suuria voittoja; ne luovat rahaa tyhjästä ja veloittavat sitten pankkiasiakaaltaan korkoa sen käytöstä.

 Lopuksi tähän sopii lainata Bertol Brechtiä; Mitä on pankkiryöstö, pankin perustamiseen verrattuna ?

  Vastalauseena Keski-Uusimaan Osuuspankin Jokelan konttorin lopettamiseen, lopetan tilini
Osuuspankissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti