keskiviikko 20. toukokuuta 2020





HX-hävittäjä hankinnat ovat aivan turhia ja niiden kustannukset leikkaavat kansalaisten palveluita !

Kokonaiskustannus jopa 42 miljardia

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattorina toiminut Eero Lehto kiinnitti huomiota siihen, että HX-arvioissa korostetaan suorituskykyä eikä sovelleta mitään kustannus-hyöty-analyysia. Erikoista on sekin, että ulko- ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia arvioivat vain puolustusvoimat.
– Kustannusten osalta eniten vialla on se, että operointi- ja ylläpitokustannukset ovat jääneet taka-alalle. Esimerkiksi F-35A -hävittäjien hankinnan kokonaiskustannukset ovat lähes viisi kertaa enemmän kuin pelkkä hankintahinta.

On ihme, kuinka vähän HX-hanke on esillä nyt, kun keskustellaan julkisen talouden säästötarpeista.
Lehto arvio, että 64 ruotsalaisen Jas Gripen E -hävittäjän hankinnan kokonaiskustannuksilla saataisiin vain 18 yhdysvaltalaista F-35A -hävittäjää. 64 F-35A-hävittäjän elinkaarikustannukset olisivat peräti 42 miljardia.

– On ihme, kuinka vähän HX-hanke on esillä nyt, kun keskustellaan julkisen talouden säästötarpeista. Eikö se olisi luonteva säästökohde, kysyi Lehto.
Suomen Kuvalehden mukaan HX-hankkeen tarjoajien antamia tietoja elinkaarikustannuksista ei ole kerrottu edes ylimmälle valtiojohdolle (SK 14.5.). Niiden kertomista vältetään viimeiseen asti, jotta lukuja ei voi käyttää hankintaa vastaan. (Teksti lainattu Tiedonantaja lehdestä, otsikko oma)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti