maanantai 29. syyskuuta 2014

Keski-Uudenmaan kaupunki esitys on syvältä !


Hyvinkään, Järvenpään ja Keravan kaupunkien sekä Nurmijärven, Mäntsälän, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan kuntien kuntarakennelain mukainen yhdistymisselvitys hakee säästöjä sulkemalla lähipalvelut ja lisäämällä työntekijöiden työtaakkaa. Tiloista luopuminen lasketaan säästöksi, jonka asukkaille aiheuttamia kustannuksia ei ole selvitetty.

Selvitys ei perustu kuntien eikä varsinkaan kuntalaisten tarpeisiin, vaan sillä toteutetaan hallitusten vuosia jatkunutta leikkauslinjaa, jolla pyritään supistamaan julkista sektoria ja yksityistämään julkisia palveluita. Hanke on äärimmäisen epädemokraattinen ja kaventaa rajusti kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Selvityksen dramaattisimmat ehdotukset liittyvät terveydenhuoltoon ja muihin lähipalveluihin. Näiden voimakas keskittäminen vain muutamiin keskuksiin veisi palvelut kuntalaisten ulottumattomiin. Esimerkiksi ilta- ja yöpäivystykseen pääseminen vaikeutuisi huomattavasti ja useita nykyisistä terveyskeskuksista tultaisiin sulkemaan. Voimakas kunnallisen palveluntuotannon keskittäminen hyödyttäisi yksityisiä toimijoita, joiden toiminnan helpottaminen on yksi selvityksen lähtökohtia. Esimerkiksi päivähoidossa pyrittäisiin jatkossa yksityisten palveluntuottajien 35 % osuuteen.

Työntekijöiden määriä supistettaisiin rajusti jättämällä eläköitymisen kautta poistuvien työntekijöiden paikat täyttämättä. Se, miten jäljelle jäävät työntekijät selviytyisivät työtaakkansa alla, jäisi nähtäväksi. Käytännössä vastaavalla tavalla tehdystä tehostamisesta on jo näyttöä siitä, että se johtaa erilaisten palvelujonojen pitenemiseen ja siten huonompiin palveluihin. Osa työstä halutaan selvityksen mukaan siirtää asukkaiden tehtäväksi lisäämällä huomattavasti erilaisia sähköisiä palveluita. Tämä kehitys puolestaan johtaa vanhimman väestönosan syrjäytymiseen kun palvelut keskitetään vain City-keskuksiin.

Selvityksen mukaan suuri säästö saavutettaisiin luopumalla kuntien nyt ylläpitämistä kiinteistöistä. Tämä johtaisi palveluiden karkaamiseen, mutta näiden säästöjen toteutuminen on hyvin hataralla pohjalla. Syrjäisillä paikoilla sijaitseville erikoisvarustelluille kiinteistöille olisi erittäin vaikea löytää ostajia tai vuokralaisia. Myös tyhjillään pidettävistä kiinteistöistä koituisi edelleen kustannuksia ja jopa kuntien omaisuuden menetyksiä.

SKP:n Uudenmaan piirijärjestö pitää Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymishankkeen vaikutuksia kuntalaisille kielteisinä. Yksityisen yritystoiminnan kautta ei tulla pääsemään kustannussäästöihin, lähipalveluiden siirtäminen kauas keskuksiin ei ole sosiaalisesti kestävä ratkaisu, eikä asukkaiden demokraattisten vaikutusmahdollisuuksien vähenemistä voida hyväksyä.

Keskiuusmaalaisten etu vaatii heikennysten sijaan toimivat ja saavutettavat lähipalvelut, jotka tuotetaan laadukkaasti kuntien omana tuotantona.  Päätöksenteon etäännyttämisen sijaan tulisi kokeilla osallistuvaa budjetointia ja antaa asukkaille aito mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten heille tärkeät palvelut tuotetaan. Julkisiin palveluihin tarvitaan leikkausten sijaan lisää resursseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti